Jeg trenger ikke mere tid, jeg trenger en frist!
Hva i all verden menes med denne påstanden? Sitatet stammer fra Gudmund Hernes og baserer seg på det enkle menneskelige faktum at vi alle har en tendens til å utsette oppgaver hvis vi kan. Dette gjelder i aller høyeste grad også i prosjekter, og det er derfor en av prosjektlederes aller viktigste oppgaver er å tidsplanlegge. Det banale faktum at en plan skal vise hva som skal gjøres, av hvem og med hvilken frist er dessverre ofte mangelvare i prosjekter.
En robust tilnærming til dette kan være å gjøre som følger:
Start overordnet og hold deg der. Selv om djevelen etter sigende skal ligge i detaljene, så er ikke løsningen å grave seg ned for tidlig. Start planleggingen med de viktigste milepæler og beslutninger. Avdekk avhengigheter og identifiser de viktigste leveranser. Dette er en øvelse som blir MYE bedre om den gjøres i en gruppe i form av involverende planlegging. De kan også være stor hjelp i å hente inn en mal basert på et tidligere prosjekt, alt krutt behøver ikke finnes opp hver gang.
Begynn med slutten, jobb deg mot nåtiden. Avdekk de viktigste frister og jobb så for å finne forutsetningene for å nå disse. Ved en slik bakoverplanlegging må det også jobbes med milepæler, beslutninger og avhengigheter. En robust plan vil enkelt kunne vise de mest kritiske flaskehalser, hvem som må ta hvilke beslutninger når og hvilke roller og ressurser som absolutt ikke bør dra på høstjakt.
Bygg opp planen basert på binære elementer. En aktivitet, leveranse eller beslutning bør som hovedregel ha en av tilstandene gjort/ikke gjort. Hvem har ikke sittet i prosjektmøter der det rapporteres på 63% ferdigstillelse av en aktivitet som går over måneder? Og i neste møte er denne kanskje gått opp til 67% uten at dette gir styringsinformasjon av noen som helst verdi. Binære planelementer gir en effektiv og datadrevet måte å følge opp et prosjekt på.
Etabler systematisk plansjekk. Det å bygge en god plan er en forutsetning for suksess, men enda viktige (og vanskeligere) er det å følge opp en plan. Det må derfor etableres kontrollperioder i prosjektet der man jevnlig (typisk hver 14. dag) avstemmer planen og ikke bare registrerer gjort/ikke gjort, men også rotårsakene til at ting IKKE er gjort. Dette gir mulighet for læring og å sette inn tiltak der man ser at oppgavene har en tendens til å skli.
dPlan er utviklet for å støtte tilnærmingen over. I tillegg gir det prosjekteier, prosjektleder og prosjektdeltager den innsikt i planen som behøves utfra respektive behov. En samling rundt og innsikt i en felles plan for et prosjekt mener vi er en forutsetning for å lykkes i et prosjekt og med det i bakhodet er dPlan utviklet.